Hagyari dáva SDKÚ-DS a KDH výpoveď z nájmu kancelárií v mestskej budove

21.12.2007 Prešov

Prešov 20. decembra (TASR) - Primátor Prešova Pavel Hagyari (nezávislý) oznámil dnes, že posiela výpoveď nájomnej zmluvy SDKÚ-DS a KDH, ktoré majú svoje kancelárie v Župnom dome v Prešove.
Ako ďalej uviedol na tlačovej konferencii, je to jeho reakcia na to, že opozičný poslanecký klub zložený z členov SDKÚ-DS a KDH v mestskom parlamente nehlasoval za zvýšenie mestských daní na rok 2008 na zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove 12. decembra. Niektorí členovia klubu vyzvali vtedy primátora, aby hľadal vnútorné rezervy. \"Našiel som ich v nízkom nájomnom za kancelárie týchto politických strán v mestskom objekte, \" konštatoval.
Výpoveď je od 1. januára 2008 a výpovedná lehota trvá tri mesiace.
Primátor tiež informoval, že ďalšie dva politické subjekty sídliace v starom pamiatkovo chránenom Župnom dome, patriacom mestu - ĽS-HZDS a KSS odídu z objektu dobrovoľne, im výpoveď z nájmu neposiela. Predbežnú dohodu v tomto zmysle potvrdil pre TASR predseda krajského predstavenstva ĽS-HZDS v Prešove Marián Haľko.
Podpredseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS a KDH v MsZ Juraj Hurný v reakcii pre TASR kritizoval, že tomuto primátorovmu rozhodnutiu nepredchádzalo žiadne rokovanie. Ako povedal, obe strany by boli ochotné zaplatiť podstatne vyššie nájomné. \"Je to pomsta za to, že sme nesúhlasili s Hagyariho zvyšovaním daní pre občanov Prešova, \" povedal.
V Prešove platí od roku 1993 zvýhodnené nájomné mestských nebytových priestorov pre politické strany a hnutia, občianske združenia, rôzne spolky a nadácie. Ročne tieto subjekty platia za priestory s celkovou plochou do 100 metrov štvorcových po 130 Sk za m2, ak je plocha nad 100 m2, je táto suma 250 Sk. Téma vyššieho nájomného v mestských priestoroch pre politické strany - zvlášť SDKÚ-DS a KDH, ktoré sú v opozícii voči primátorovi, už rezonovala na zasadnutí MsZ 4. apríla. Nebolo však prijaté uznesenie o zvýšení nájomného. Hagyari už vtedy na adresu opozičníkov vyhlásil, že môžu \"dostať výpovede\". Neskôr ani nevypracoval smernicu, ktorou by stanovil vyššie nájomné pre politické strany.
Mestské nebytové priestory spravuje majetkovo stopercentná dcéra mesta - Prešov Real, s. r. o. Po personálnych zmenách je predsedom dozornej rady podpredseda Okresnej rady Smer-SD v Prešove Ľubomír Červeňák. Poslanci Smer-SD v MsZ spolu s klubom kresťanských demokratov a nezávislých poslancov tvoria koalíciu, ktorá podporuje Hagyariho. Smer-SD v Prešove nesídli v mestských objektoch.
 

Vyberte región